10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Jak vybrat mrazák

Mražení potravin je skvělý způsob, jak schovat bohatou úrodu ze zahrady, zbylé porce z nedělního oběda i maso ze zabijačky. Nabídka mrazáků je rozmanitá. Velký, malý, nebo mini mrazák? Šuplíkový, nebo pultový? Podle čeho vybrat ten nejlepší mrazák právě pro vaši domácnost? Pomůže vám náš malý průvodce výběrem mrazničky.

Na co myslet při výběru mrazáku

Před nákupem mrazničky je vždy nutné si určit priority, které od mrazáku očekáváte. Základními kritérii pro výběr mrazáku jsou spotřeba energie, rozměry, objem, kvalita a v neposlední řadě také cena.

  • Do kuchyně se na běžné užívání hodí šuplíkové mrazáky, které zaberou méně místa.
  • Potřebujete-li zamrazovat větší množství potravin, pořiďte si pultový mrazák.
  • Před nákupem mrazničky si důkladně změřte prostor, kam ji postavíte.

Typy mrazáků

Podle použití rozlišujeme tři základní typy mrazáků pro domácnost.

Skříňový mrazák (šuplíkový)

Skříňový neboli šuplíkový mrazák má tvar klasické lednice a vnitřní prostor je rozdělen do přihrádek. Do každého šuplíku, který bývá alespoň z části průhledný, je možné vložit určitý typ potraviny. Díky tomu máte přehled o množství i druhu zamražených potravin.

  • Zabere méně místa
  • Potraviny jsou uspořádané
  • Snadný přístup
  • Menší objem
  • Vyšší cena
  • Vyšší spotřeba energie
Prohlédnout nabídku

Pultový mrazák (truhlicový)

Pultový mrazák nabídne při stejném objemu více místa. Má otevírání shora a je vhodný především pro skladování většího množství potravin stejného typu. Díky dobré izolaci mají tyto mrazáky nižší spotřebu energie, na druhou stranu obzvlášť pro seniory může být obtížné dostat se k potravinám uloženým na dně mrazničky.

  • Nižší spotřeba energie
  • Větší objem
  • Vhodný pro větší rodiny
  • Nepřehlednost
  • Nevhodné pro seniory
  • Horší přístup k potravinám
Prohlédnout nabídku

Vestavné mrazáky

Vestavné mrazáky jsou určené pro vestavbu do kuchyňské linky, mají přední otevírání a vnitřní část uspořádanou stejně jako ty šuplíkové.

  • Design
  • Snadná údržba
  • Prostorově úspornější
  • Vyšší spotřeba
  • Vyšší cena
  • Náročnější instalace
Prohlédnout nabídku

Ekonomika mrazáku

Při výběru mrazáku je vždy důležité myslet na ekonomii provozu a neorientovat se pouze na základě pořizovací ceny. Kvalitní, úspornější a často o nemnoho dražší mrazničky vám ve finále ušetří peníze za provoz.

Plný mrazák pracuje vždy lépe a s nižší spotřebou. Ekonomičtější provoz má proto menší, ale téměř plná mraznička než ta velká a poloprázdná.


TIP: Mrazák lze kromě jídla zaplnit také plastovými boxy nebo lahvemi s vodou. .

Nejúspornější variantou je šuplíkový mrazák A+++
Nejúspornější variantou je šuplíkový mrazák A+++

Ekonomika mrazáku

Jako u většiny ostatních spotřebičů i na mrazácích najdete štítek udávající spotřebu energie. Energetické třídy se rozdělují na A+++, A++, A+, A, B, C, D (od nejúspornějších po ty nejméně úsporné). Vzhledem k tomu, že mrazničky jsou v domácnosti v provozu 365 dnů v roce, energetický štítek by měl být při výběru jedním z rozhodujících parametrů.

Mrazničku doporučujeme pořídit v energetické třídě A. Čím více plus, tím lépe. Momentálně nejúspornější variantou na trhu je tak šuplíkový mrazák A+++. Rozdíl v ročních nákladech mezi jednotlivými energetickými třídami totiž může být i několik stovek korun.

Energetická třída Denní spotřeba v kWh Roční spotřeba v kWh Roční náklady v Kč
A+++ 0,28 100,74 484
A++ 0,41 151,11 725
A+ 0,52 189,80 911

Klimatická třída (+ tabulka)

Klimatická třída určuje optimální venkovní teplotu pro provoz mrazničky a značí se zkratkami T, ST, N a SN. Pokud je na mrazáku uvedeno více klimatických tříd, znamená to, že správně funguje v celém rozpětí.

Například mraznička s označením N je vyrobená na míru evropskému klimatu a dobře funguje v teplotách od 16 do 32 °C. Pokud ji tak umístíte do chladné chodby s teplotou nižší než 15 °C, zvýší se její spotřeba a sníží se její funkčnost.

Třída Název třídy Rozsah okolních teplot
SN Subnormální 10 - 32 °C
N Normální 16 - 32 °C
ST Subtropická 18 - 38 °C
T Tropická 18 - 43 °C

Akumulační doba

Tento údaj určuje, jak dlouho zůstanou potraviny zmrazené v případě výpadku elektřiny. Může to být pár hodin, ale také několik dnů. U běžných mrazniček to bývá kolem 15 hodin.


Mrazicí výkon

Mrazicí výkon udává, kolik kilogramů potravin zvládne mraznička zmrazit na teplotu -16 °C během jednoho dne. Čím je vyšší, tím rychleji potraviny zamrazí. Hodnoty se pohybují mezi 4–40 kg za den.


Třída mrazení

Třída mrazení značí, na jakou minimální teplotu mraznička zvládne potraviny zmrazit. Čím vyšší počet hvězdiček, tím nižší teplota v mrazáku.

Mrazicí třída Mrazicí teplota
* -6 °C
** -12 °C
*** -18 °C
**** -24 °C

Jakou velikost vybrat?

Objem mrazáku se udává v litrech. Velikost mrazničky vybírejte tak, abyste její kapacitu využili na maximum. Na osobu je ideální objem 40 litrů. Jste-li však majiteli zahrádky, rybáři nebo myslivci, kapacitu spíše zdvojnásobte. Pořídit si můžete i malý mrazák s objemem do 50 l.

Nejúspornější variantou je šuplíkový mrazák A+++
Mini mrazák se hodí do menších bytů nebo chatiček

Kam mrazák umístit

Mrazničku vždy umístěte s ohledem na její klimatickou třídu. Pokud mrazák dáte mimo teplotní rozpětí dané třídy, stoupne spotřeba jeho energie. Obecně by však mrazáky nikdy neměly stát u zdroje tepla, v rohu ani v místnosti vytápěné na pokojovou teplotu.

Nenámrazový systém

Nenámrazový systém potraviny zmrazí zchlazeným vzduchem a vlhkost odvede ven. Díky tomu mraznička zůstává bez námrazy. Někteří výrobci tuto funkci označují jako No Frost.

Varovný signál

Mrazák je vybavený optickým či akustickým signálem, který vás ihned informuje o zvýšené teplotě nebo otevřených dveřích.

Super mrazení

Tato funkce slouží k udržení teploty v mrazáku i v okamžiku, kdy tam vkládáte nové potraviny. Zabraňuje tak roztání již zmražených věcí.

Kam mrazák umístit

Aby mrazák fungoval úsporně a efektivně, musíte se o něj správně starat. Pokud vaše mraznička není vybavená nenámrazovým systémem, je potřeba ji alespoň jednou do roka odmrazit. Čím vyšší námraza, tím vyšší spotřeba. Ledová krusta by správně neměla přesáhnout 0,5 cm.

  • Potraviny z mrazáku vyndejte a uschovejte na chladné místo vsuchu.
  • Mrazničku vypněte ze zásuvky, nechte otevřené dveře a nechte led povolit.
  • Vodu utírejte a nadbytečný led opatrně odstraňte škrabkou.
  • Jakmile všechnu námrazu odstraníte umyjte vnitřek mrazničky včetně šuplíků octovou vodou. Nezapomeňte ani na těsnění kolem dveří.
  • Po umytí vše vytřete dosucha, zapojte mrazák do zásuvky a nastavte teplotu.
  • Zhruba po 30 minutách můžete do mrazničky vrátit veškeré potraviny.